• Arnika
    Arnika

ARNIKA

Miejsce wyhodowania:

Polska

Pochodzenie:

czerwony mutant odmiany Jonagold

Wzrost:

średnio silny, drzewo mocnej konstrukcji o rozłożystej średnio zagęszczonej koronie, łatwej do formowania. Owocowanie na krótkopędach

Zapylacze:

Elstar, Evereste, Gala, Idared, Ligol, Szampion, Gloster, Ligol

Odmiany zapylane:

brak, triploid

Dojrzałość zbiorcza:

10-14 dni przed odmianą Jonagold

Przechowywanie:

odmiana zimowa przy zachowaniu precyzyjnego terminu zbioru mozna owoce przechowywać w chłodni do marca, a w KA do maj-czerwiec

Wytrzymałość na mróz:

mała

Podatność na choroby:

parch - mała/średnia, mączniak mała/średnia, choroby kory i drewna - mała, zaraza ogniowa - mała

Owoc:

duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka pokryta prawie w całości rozmytym czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty o smaku kwaskowo-słodkim, jędrny i aromatyczny.