• Lobo
    Lobo

LOBO

Miejsce wyhodowania:

Kanada

Pochodzenie:

siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh

Wzrost:

silny, korona duża, kulista, lekko spłaszczona, rozłożysta, zagęszczająca się, o sztywnych, prostych konarach

Zapylacze:

Cortland, Florina, Freedom, Gala Must, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Ligol, Lodel, Macoun, McIntosh, Pilot, Pinova, Red Delicious, Spartan, Szampion, Prof. Sprenger

Odmiany zapylane:

Alwa, Antonówka, Bankroft, Boskoop, Cortland, Elise, Jester, Katja, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Lodel, Melba, McIntosh, Spartan, Szampion, Witos

Dojrzałość zbiorcza:

połowa września

Przechowywanie:

chłodnia 3-4 miesiące, chłodnia KA 4-5 miesięcy

Wytrzymałość na mróz:

bardzo duża

Podatność na choroby:

parch - duża, mączniak - mała

Owoc:

duży, kulisty, nieco spłaszczony, skórka gładka, błyszcząca, zielonkawa, pokryta prawie w całości ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem. Łatwo uszkadza się w transporcie