• Chopin
    Chopin

CHOPIN

MIEJSCE WYHODOWANIA: Polska

 

POCHODZENIE: ‘Granny Smith’ x U 211

 

WZROST: drzewa charakteryzują się umiarkowaną siłą wzrostu. Tworzą koronę luźną z dużą liczbą krótkopędów

ZAPYLACZE: Topaz i inne

 

ODMIANY ZAPYLANE: Topaz

 

DOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZA:  w pierwszej połowie  października

 

PRZECHOWYWANIE: chłodnia zwykła  3 miesiące, chłodnia KA  6 miesięcy  

WYTRZYMAŁOŚĆ NA MRÓZ: średnia

 

PODATNOŚĆ NA CHOROBY: parch-mała (parchoodporna), mączniak-mała/średnia, oparzelizna powierzchniowa – średnia

 

OWOC: średni, kulisty, spłaszczony, a czasem wydłużony. Skórka gładka, zielona, może zmieniać barwę na żółtawozieloną z delikatnym pomarańczowym  rumieńcem.

 

PRZYDATNOŚĆ ODMIANY: deserowa, do produkcji soku (sok jasny i wysoka kwasowość)  chipsów oraz  jako dodatek do jogurtów (owoc obrany nie ciemnieje)